2010. május 10., hétfő

Ning vagy Moodle?







A ning az egyik kedvenc közösségi oldalam, bár hozzáteszem, egy kisebb közösség összetartására kiváló, nagyobb léptékben nem tudom elképzelni működését. A munkahelyemen hoztak létre mindenkinek ning regisztrációt, amit kötelező jelleggel néznünk kellett. Az elején a hátunk közepére sem kívántuk, de mára beindult a dolog. Ide tesszük fel a munka utáni sörözéseket, a közös sikerek képeit vagy csak viccelődünk egymással egyet on-line, hogy is lenne ez másképp egy netes cégnél, ahol az embernek több a cyber-munkakapcsolata, mint az igazi. :)

Moodle-t csak a pedagógia-pszichológia oktatás során láttam. Egyetemi keretek között nagyon tetszett az alkalmazása, főleg hogy az ember mindent azonnal az oktatótól közvetlenül érhet el, így nem áll fent az a veszély, hogy mire eljut hozzám az információ, arra már hozzátettek és elvettek a vizsgakövetelményekből.

Iskolában szerintem mindegyik alkalmazható. Én moodle rendszert egy egész iskola számára hoznék létre, ahova például a tanár feltölthetné a házi feladatokat, esetleges vázlatokat, tanulási segédanyagokat. Hozzá lenne rendelve minden olyan diák, aki arra az órára jár.
Ninget pedig egy osztálynak hoznék létre, ahová az osztályfőnök hivatalos dolgokat is kiírhat, így nem kell emiatt a szünetben rohangálni vagy az osztályfőnöki óra idejét húzni vele. De lehet itt baráti összejöveteleket, osztálykirándulásokat, ballagást és bankettet is szervezni.
A jó még az benne, hogy a gyerekek megtanulnak értelmesen internetezni és nem csak facebook, MSN és játékismeretekkel kerülnének ki a gimiből. Talán még számítástechnika óra is fordítható lenne ezeknek az oldalaknak a megismertetésére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése